SPAGETI BEGEDIL PREGO

  • Total50 mins.
  • Serv 8-10

Sesuai dengan…hidangan raya seperti lemang dan serunding

POSTED IN:

WHAT YOU'll NEED

  • 1/2

    cawan minyak

  • 1

    kentang (200g), buang kulit dan hiris 1sm tebal

  • 4

    ulas bawang putih

  • 30g

    halia, hiris tebal

  • 500g

    daging cincang

  • 1

    biji telur, pukul

  • 1

    biji bawang (120g), cincang halus

  • 2

    tangkai daun bawang, hiris halus

  • 2

    tangkai daun sup, hiris halus

  • 1

    sudu teh serbuk lada putih

  • 1

    sudu teh garam

  •  

  • Sos:

  • 1

    tin 290g sos carbonara cendawan PREGO®

  • 1

    tin 290g sos tradisi PREGO®

  • 290ml

    air

  •  

  • Pasta:

  • 400g

    spageti Prego (masak ikut arahan di paket)

  •  

  • Hiasan:

  • 3

    sudu besar parsli cincang atau hirisan daun bawang

  • HOW TO MAKE IT

    • 1

      Goreng kentang sehingga empuk dan keperangan. Angkat. Tumis bawang putih dan halia sehingga perang. Angkat. Tumbuk lumat halia dan bawang putih, diikuti dengan kentang satu persatu

    • 2

      Campurkan bahan tumbuk dengan lebihan bahan begedil. Gaul sebati, kemudian bentukkan begedil anggaran 3 sm diameter

    • 3

      Panaskan 3-4 sudu besar minyak dalam kuali tidak melekat. Goreng begedil sedikit demi sedikit sehingga perang keemasan di kedua-dua belah. Bila masak letak dalam pinggan

    • 4

      Campurkan semua sos dan masak sehingga mendidih. Masukkan spageti, bergedil dan sos dalam pinggan melengkung, hias dengan parsli atau daun bawang. Hidang segera

    • Sesuai dengan…hidangan raya seperti lemang dan serunding

made with

RECIPE TIPS

Lebih mudah jika begedil dibuat dan digoreng sehari awal, simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk