SPAGETI BEGEDIL PREGO

  • Total50 mins.
  • Serv 8-10

Sesuai dengan…hidangan raya seperti lemang dan serunding

POSTED IN:

WHAT YOU'll NEED

  • 1/2

    cawan minyak

  • 1

    kentang (200g), buang kulit dan hiris 1sm tebal

  • 4

    ulas bawang putih

  • 30g

    halia, hiris tebal

  • 500g

    daging cincang

  • 1

    biji telur, pukul

  • 1

    biji bawang (120g), cincang halus

  • 2

    tangkai daun bawang, hiris halus

  • 2

    tangkai daun sup, hiris halus

  • 1

    sudu teh serbuk lada putih

  • 1

    sudu teh garam

  •  

  • Sos:

  • 1

    tin 290g sos carbonara cendawan PREGO®

  • 1

    tin 290g sos tradisi PREGO®

  • 290ml

    air

  •  

  • Pasta:

  • 400g

    spageti Prego (masak ikut arahan di paket)

  •  

  • Hiasan:

  • 3

    sudu besar parsli cincang atau hirisan daun bawang

  • HOW TO MAKE IT

    • 1

      Goreng kentang sehingga empuk dan keperangan. Angkat. Tumis bawang putih dan halia sehingga perang. Angkat. Tumbuk lumat halia dan bawang putih, diikuti dengan kentang satu persatu

    • 2

      Campurkan bahan tumbuk dengan lebihan bahan begedil. Gaul sebati, kemudian bentukkan begedil anggaran 3 sm diameter

    • 3

      Panaskan 3-4 sudu besar minyak dalam kuali tidak melekat. Goreng begedil sedikit demi sedikit sehingga perang keemasan di kedua-dua belah. Bila masak letak dalam pinggan

    • 4

      Campurkan semua sos dan masak sehingga mendidih. Masukkan spageti, bergedil dan sos dalam pinggan melengkung, hias dengan parsli atau daun bawang. Hidang segera

    • Sesuai dengan…hidangan raya seperti lemang dan serunding

made with

RECIPE TIPS

Lebih mudah jika begedil dibuat dan digoreng sehari awal, simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk

CHOOSE TASTE. CHOOSE PREGO.

TIPS AND TRICKS FOR A MEAL EVERYONE WILL LOVE