MAKARONI KEJU DAN BEBOLA AYAM PREGO

  • Total50 mins.
  • Serv 8-10

SESUAI DENGAN…semua hidangan Raya seperti lontong, rendang dan lain-lain

POSTED IN:

WHAT YOU'll NEED

  •  

    Bebola ayam:

  • 300g

    ayam cencang

  • 2

    keping roti penuh gandum, rendam dan hancur menjadi serdak

  • 60g

    lobak merah, parut

  • 60g

    bawang, cencang halus

  • 2

    ulas bawang putih, cencang halus

  • 1/2

    sudu teh serbuk lada putih

  • 1/2

    sudu teh garam

  • 2

    tangkai daun bawang, hiris halus

  • 1

    biji telur, pukul

  • 1

    sudu besar tepung

  • 2

    sudu besar minyak

  •  

  • 200g

    Makaroni Prego, masak ikut arahan di paket dan sejat

  • 2tin

    (290g) Sos Keju dan Herba Prego

  • 290ml

    air panas

  •  

    Toping (untuk dicampur)

  • 3/4

    cawan (100g) keju cedar yang diparut (untuk toping)

  • 1

    keping roti, serdak

  • 1

    sudu besar daun parsli, cencang (opsyenal)

  • HOW TO MAKE IT

    • 1

      Campurkan semua bahan bebola ayam (kecuali minyak) dalam mangkuk besar dan gaul sebati. Bulat-bulatkan anggaran 2sm. Letak atas dulang pembakar. Percik dengan sedikit minyak dan bakar dalam ketuhar (200c) sehingga perang keemasan anggaran 20 minit.

    • 2

      Sementara itu, satukan Sos Keju & Herba Prego dalam air panas dan kacau sebati. Tambah makaroni yang telah dimasak dan bebola, gaul rata.

    • 3

      Pindahkan ke dalam bekas pembakar kalis panas dan tabur dengan adunan toping. Bakar dalam suhu (200C) anggaran 15-20 minit atau sehingga bahagian atasnya berwarna perang keemasan.

    • SESUAI DENGAN…semua hidangan Raya seperti lontong, rendang dan lain-lain

made with

RECIPE TIPS

Makaroni ini diminati oleh semua golongan terutama kanak-kanak. Boleh dihidang dalam pinggan hidang besar atau diletak dalam piring sebagai hidangan individu.

CHOOSE TASTE. CHOOSE PREGO.

TIPS AND TRICKS FOR A MEAL EVERYONE WILL LOVE